İncelediğiniz yer:   Ana Sayfa

Can Yeleği

 Özellikler

Yüzdürücü yardımcısı ile can yeleği arasındaki fark birçok kişinin kafasını karıştırmaktadır. İki ürün arasındaki fark kısaca şöyledir.

  • Yüzdürücü yardımcısı kullanıcısının kendi imkanları ile su yüzeyinde tutan bir araç olup, her koşulda yardımcı olmayabilir.
  • Can yeleği ise; kullanıcısını su seviyesi üzerinde tuttuğu gibi kullanıcının baygın olması durumunda dahi solunum yolunu su seviyesi üstünde tutmak üzere dizayn edilmiştir. Can yelekleri 100 ve 150 Newton kaldırma gücüne sahiptir. Kullanılacağı deniz koşullarına göre uygun can yelekleri seçilmelidir.

Yüzdürme kuvveti nedir ?

  • Can yeleklerinin yüzdürme kuvveti kişiyi su üzerinde tutmaya yarayan kuvvettir ve Newton cinsinden ölçülür. 10 Newtonluk kuvvet 1 kg ' a karşılık gelen yüzdürme kuvvetidir. 100 kg ' lık kişi suda 5 kg ' a karşılık gelir. Açıklaması şu şekildedir; kişinin ağırlığının % 80 ' i sudur ( 80 kg ), bu kısmın suda ağırlığı yoktur, yaklaşık % 15 ' i ise yağdır ( 15 kg ) ve sudan daha hafiftir. Toplam vücut ağırlığından su ve yağ olan kısmını çıkarttığımızda, kişinin sudaki gerçek ağırlığını buluruz, buda 5 kg ' dır.

Katagoriler

 Yüzdürücü yardımcıları ve can yelekleri kaldırma güçlerine göre aşağıdaki gibi ayrılabilir.

  • Yüzdürücü yardımcıları 50 Newtondur. Bu yüzdürücü yardımcıları korumalı sularda, yardımın yakın olduğu yerlerde kullanılır. Bu ürün çeşitli renk ve sportif etkinlikler için geniş bir yelpazede üretilmiştir. Yüzdürücü yardımcılarının temeli can yeleği örnek alınarak geliştirilmiştir.
  • Can yeleği 100 Newton : Can yelekleri ve can yeleği formundaki kemerler bu ürün türündndir. içlerinde yüzdürücü malzeme bulunan bu ürünler daha az korumalı olan sularda kullanılaır, ancak açık denizler için yeterli değildir.
  • Can yeleği 150 Newton : Bu can yelekleri açık denizlerde ve ağır hava koşullarında kullanılır. Ceket ve kemer tipleri bulunmaktadır. Yansıtıcı bant, düdük ve opsiyonel olarak can yeleği ışığına sahiptirler.
  • Can yeleği SOLAS : SOLAS can yelekleri ticari gemiler için zorunlu olup, tüm hava koşullarında ve acil durumlarda kullanılabilirler. Tüm ceketlerde güvenli kullanım için göğüs kemeri bulunmaktadır. Yansıtıcı bant, düdük ve opsiyonel olarak can yeleği ışığına sahiptirler.

Malzemeler

 Yüzdürücü yardımcıları ve can yelekleri dayanıklı naylon dış kaplamaya sahiptirler. İçerdikleri malzeme PVC veya yumuşak PVC ' dir. İki malzemeninde dayanımı yüksektir ve suda ayrı karakteristik özelliği gösterirler. Aralarındaki fark yumuşak PVC' nin kullanımı daha rahattır. Aynı zamanda yüzdürücü malzemesi CO, olanlarda mevcuttur.

Herzaman Hatırlamanız Gereken 4 Madde

Aşağıdaki durumlarda yüzdürücü yardımcıları ve can yelekleri etkilidir.

  • Kullanım için doğru katagori ve model seçimi yapılması
  • Kullanıcının kilosu ve bedeni için doğru tercih yapılması
  • Düzgün giyilmesi
  • Denizde iken sürekli giyilmesi

 

Yeni aldığınız yüzdürücü yardımcısını ve can yeleğini sığ sularda deneyiniz. böylece ihtiyaç duyulduğunda kötü bir süprizle karşılaşmamış olursunuz. Bu ürünler su sporları yaptığınızda yada teknede olduğunuzda daima üzerinizde olmalıdır. İhtiyacınız olduğunda size paha biçilmez bir yardımda bulunacaktır.

 

card.png

tracked.png