İncelediğiniz yer:   Ana Sayfa Haberler

Su Altı Elbise

 

Su Altı Dalış Elbiseleri

Islak, yarı kuru ve kuru olmak üzere üç çeşit elbise mevcuttur. Islak ve yarı-kuru elbiseler genellikler neopren malzemeden imal edilmişler 2.5-3-4-5-5.5-6- 6.5-7 mm. Kalınlıkta olabilirler. İç kısımları jarse kaplı elbiseler kolay giyilmeyi, estetik  renkleri nedeniyle tercih edilebilirler. Ülkemiz sularında yaz-kış dalış yapılacağı göz önüne alınacak olursa ideal kalınlık seçimi 5 mm , 5.5 mm olmalıdır. Elbiseler tek parça tulum, kısa kol ve kısa paçalı (shorty), pantolon-ceket-başlık üç parça, bahçıvan pantolon-başlıklı ceket ve benzeri modellerde olabilir. İklim şartları dikkate alınırsa bahçıvan pantolon ( long-john)- başlıklı ceket tercih edilmelidir. Elbise kalınlığı arttıkça daha fazla ağırlık ihtiyacı doğacağından, sıcak havalarda giyme zorluğundan, kalınlık azaldıkça da üşüme ardında da Hipotermi riski artacağından kişi kendi özelliklerine uygun elbise kalınlığını tercih etmelidir.

Giyinme zorluğu çekmek istemeyenler ıslak tipte, kol ve bacak ağızları fermuarlı elbiseleri dikkate almalıdır. Yurdumuz sularında yaz ve kış dalış yapmaya en elverişli elbise tipi ise kol ve bacaklarında bir nevi conta vazifesi gören özel doku bulunan ve yarı-kuru olarak adlandırılan elbiselerdir.

Kuru tip elbiseler ise, neopren veya daha sık dokusuyla su ve hava geçirmeyen ince membran malzemeden, patikler elbiseyle birleşik, boyun ve kollar su sızdırmaz contalı ve fermuarlar da aynı şekilde su sızdırmaz özelikte imal edilirler. Kuru tip elbiselerin içine tulum şeklinde iç elbise yada günlük hayatta kullandığımız yün dokuma kıyafetler giymemiz ısı kaybını önemli ölçüde azaltacaktır. Fermuarın bozulması yada elbisenin delinmesi riskine karşı özel tamir takımı bulundurmak ve elbiseye özel bakım gereklidir. Ayrıca, artan ortam basıncının etkisiyle elbisenin içine basıncı eşitleyecek su girişi olmadığından sıkışma problemi yaşanacaktır. Bunu önlemek için elbisenin içine hava basılması gerekir. Tüm bu nedenlerle kuru tip elbisenin kullanımı için özel eğitim ve tecrübe gereklidir. Çok soğuk ortamlarda gerekli olması ve diğer elbise çeşitlerine göre fiyat yüksekliği nedeniyle ülkemizde pek yaygınlaşmamıştır.

 

card.png

tracked.png